Evergreen Top 1000

NPO Radio 5

De Evergreen Top 1000 is een jaarlijks radioprogramma van het Nederlandse station NPO Radio 5 en wordt eind november uitgezonden.

De lijst wordt sinds 2008 samengesteld en bevat vooral veel "golden oldies".

De Evergreen Top 1000 is aan verandering onderhevig; veel onverklaarbare grote verschuivingen en nummers die ineens uit de lijst verdwijnen vanuit een hoge positie.

Dit jaar (2019) zijn er 44 nummers die in de voorgaande 11 edities nog nooit in de Evergreen Top 1000 hebben gestaan.

In 9 van de 12 edities stond 'Het Dorp' van Wim Sonneveld op nummer 1, maar Peter Maffay voert de totaallijst aan met het nummer 'Du'.

The Beatles (30), Elvis Presley (27), The Rolling Stones (21), The Cats (20) en ABBA (17) zijn de hofleveranciers van de lijst.

Ruim een derde van de lijst bevat nummers uit de jaren 60 en weer een derde deel uit de jaren 70.

Bijna een kwart van de nummers (228 nummers) komt van eigen bodem. De top 20 bestaat zelfs voor de helft uit nationaal product.

Opvallend in de lijst zijn nummers als 'Zoutelande' van Bløf, 'Arcade' van Duncan Laurence en de hoogste nieuwe 'Roller Coaster' van Danny Vera.

Deze nummers zijn nog maar een paar jaar oud, dus de samenstellers van de lijst kunnen onmogelijk weten of deze nummers (gaan) voldoen aan de definitie van een evergreen: 'een lied dat door de jaren heen zijn populariteit behoudt'.

De lijst wordt een week lang elke dag tussen 06:00 en 20:00 uur uitgezonden waarna elke avond in het Evergreen Café! van de lijst wordt nagenoten met gasten, muziek rondom de lijst, de Evergreen PubQuiz en het Evergreen woord van de dag!

Ook presenteert Henkjan Smits elke werkdag op NPO 1 (Omroep Max) de 'NPO Radio 5 Evergreen Top 1000' met daarin de mooiste videoclips van nummers uit de lijst.

Voor luisteraars die graag kennis willen maken met de muziek van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zal dit een zeer aangename lijst zijn om naar te luisteren, want ruim 2/3 deel van de lijst bevat nummers uit deze decennia (met dus ook een snufje nieuwe muziek).

Op de website van NPO Radio 5 zijn (bijna) alle jaargangen online in zijn geheel terug te beluisteren.